De term NOM-woning of Nul-Op-Meter-woning komt steeds vaker voorbij. Ook HuneBouw kan u hiermee van dienst zijn. Door de energie die u verbruikt ten behoeve van de installatie van de woning en de energie die u nodig heeft voor het huishoudelijk gebruik zelf door de woning op te laten wekken, wordt er gezorgd voor een Nul op de energiemeter. De NOM woning produceert dus evenveel energie als dat hij verbruikt, gemeten over een jaar. Vraag HuneBouw naar de mogelijkheden rondom NOM.
Wat is een NOM woning
Een woning die over een jaar genomen evenveel energie produceert als dat het verbruikt (voor zowel de woning zelf als voor de gebruikers), wordt een NOM-woning genoemd. Aan het eind van het jaar staat er dan ook een Nul op de energiemeter. Nul-Op-de-Meter kan worden toegepast op nieuwbouwprojecten, maar ook bij renovatieprojecten kan het NOM-principe worden toegepast. Het is belangrijk dat de woning dan voldoet aan een goede verhouding van isolatie en ventilatie, het verwarmen en koelen op een slimme wijze gebeurd en dat de woning zelf voor de opwekking van duurzame energie zorgt. Dit zijn de drie pijlers van de Trias Energetica die worden toegepast:
- Beperk de energievraag met een goede isolatie en zorg door middel van ventilatie voor voldoende frisse lucht binnen
- Maak gebruik van duurzame energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen en warmtepompen te installeren
- Beperk het gebruik van fossiele energie
Het bouwen van een NOM woning
Een Nul op de meter, dat is een mooi streven, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Er dient voldoende energie geleverd te worden voor warmte, warm water, maar ook voor de stroomvoorziening van de woning, zoals verlichting en het gebruik van huishoudelijk apparatuur. Bij een NOM woning bouwen wordt dan ook ten eerste flink geïnvesteerd in de isolatie van de woning. Niet alleen muurisolatie, maar ook dakisolatie en vloerisolatie zijn belangrijk. Door te investeren in isolatie, houd je de woning warm tijdens koude dagen en heerlijk koel wanneer het buiten tropisch warm is. Ook het toepassen van triple-isolatieglas, HR+++, draagt bij aan de goede isolatie van de woning. Daarnaast wordt er bij een Nom woning geïnvesteerd in warmtepomptechnologie, ventilatie, warmteterugwinning en de productie van elektriciteit met zonnepanelen of pv-panelen.
De voordelen van een NOM huis
- financieel voordeel, doordat de energierekening na een jaar op Nul staat
- geen last van fluctuerende energieprijzen
- u profiteert van een gezond en comfortabel binnenklimaat
- dankzij de warmtepomp wordt uw woning in de winter verwarmd en kan de woning in de zomer gekoeld worden
- geen last meer van tocht dankzij de goede isolatie van de woning
- minder geluidsoverlast van lawaai buiten
Een NOM woning bouwen met HuneBouw
Duurzaamheid is in alle opzichten voor HuneBouw een vanzelfsprekendheid. Duurzaam bouwen wordt in de toekomst een vereiste (denk bijvoorbeeld aan de BENG woning), maar passen wij momenteel al volop toe. HuneBouw houdt bij de bouw dan ook altijd rekening met het milieu. We zijn ISO-14001 en ook FSC- en PEFC-gecertificeerd en werken dan ook standaard met duurzame materialen en gaan verantwoord om met afvalstromen en andere milieugevoelige zaken.